• Voorbeschouwing SC Lemele - Mariënberg

  Promotiewedstrijden hebben iets magisch. In 90 minuten bepaal je de toekomst voor het hele komende jaar. Blijven wij na zaterdag in de onderste laag van het amateurvoetbal? Of maken we een stapje omhoog en gaan we ons meten met kwalitatief betere tegenstanders? In 90 of 120 minuten hebben de elf blauwwitten onze toekomst volledig in handen.

  Promotiewedstrijden hebben ook iets nostalgisch, onvergetelijks en emotioneels. Want tranen zullen aanwezig zijn zaterdag. Of het nu tranen van vreugde zijn, of tranen van verdriet. Vloeien zullen ze, neerdalend op de groene mat van Sportpark Westbroek.

  In een prachtig stuk van onze tegenstander Mariënberg wordt er vooruitgekeken op aankomende zaterdag. Een voorbeschouwing zoals ik ze lang niet gelezen heb. Die man kan schrijven. Complimenten. Helaas is het leeftijdsverschil tussen ons te groot om ook de historie in te duiken. Dus in deze voorbeschouwing houden we het vooral bij het heden.

   

  Zaterdag dus: SC Lemele - Marienberg. Aftrap om 14:30 uur op Sportpark Westbroek in Ommen. Maar, dit is overbodige informatie toch?. Inmiddels staan de datum, tijd, locatie en tegenstander al in ieders geheugen gegrift. Om 13:15 uur fietsen we met een blauwwit lint richting het noorden, naar de gladiatoren arena. Ik verwacht een stoet van wel honderden toeschouwers. Iedereen met een blauwwit hart is vrij zich aan te sluiten.

  Weten jullie nog toen De Zweef enkele jaren geleden ook voor het promotieduel op de fiets richting Lemele kwam? Aangemoedigd door honderden blauwwitte supporters? De uitslag viel in het voordeel van blauwwit. Laat dat nu een voorbode zijn op wat komen gaat.

   

  Blikken we terug op afgelopen seizoen, dan kunnen we alleen maar trots zijn. Een seizoen waar maar twee wedstrijden nul punten opleverden. Waar we de minst gepasseerde defensie waren. Waar we verschrikkelijk veel doelpunten hebben gemaakt (gem. 2,9 per wedstrijd). En ook goed voetbal hebben laten zien. Man, wat waren we soms goed. We bliezen sommige tegenstanders van het veld af. Koninklijke UD thuis met 6-0, Noord Veluwe Boys uit met 1-7. Galavoorstellingen die in menig schouwburg niet zouden hebben misstaan.

  Maar uiteindelijk staan we vooralsnog met lege handen. Sportlust Vroomshoop was gewoon nét iets beter. Zij mogen hun kunstje volgend jaar sowieso in de 4e klasse laten zien. Wat zouden we graag dat tweeluik volgend jaar weer met hen in de competitie willen uitvechten.

   

  Duiken we de boeken in om op zoek te gaan naar het laatste promotieduel van Lemele, dan gaan we negen jaar terug. DKB was de tegenstander. Klaas Mijnheer stond nog aan het roer. En de plaats van bestemming? Die klinkt bekend in de oren: Mariënberg. Of nou ja, promotieduel. Het was meer een beslissingsduel. Maar ook op neutraal terrein en ook voor een plekkie in een hogere klasse.

  Met een 2-1 overwinning keerden we terug naar ‘t Zandeinde. Afgesloten met een feest dat z’n weerga niet kende. Honderden kannen bier gingen er doorheen. De flessen wijn voorraad in de kelder was in mum van tijd op. De herinneringen waren de volgende dag misschien wat vaag, maar die avond zullen we in ieder geval nooit vergeten.

  Lemele weet dus wat het is om zo’n duel te winnen. En de meesten waren er ook bij. Ruan, Remon, Robin, Job. Allen speelden ze mee in die oh zo memorabele wedstrijd. Maar ook de jonge jongens waren aanwezig. Als supporter, wellicht met een blauwe of witte fakkel in de hand. Of door gewoon met vocale steun de heren aan te moedigen. Laten we deze ervaring en het enthousiasme gebruiken om zaterdag met z’n allen te gaan knallen. Zodat we er weer zo’n groot feest van kunnen maken. Dit keer niet ín de kantine, maar buiten de kantine.

   

  De KNVB heeft ons zaterdag als thuisspelend team neergezet. Het kan niet anders dan dat ze de wedstrijden van dit seizoen hebben bekeken en zijn geschrokken van de toeschouwersaantallen. In positieve zin.‘Lemele komt altijd met veel supporters, dus zij spelen thuis’. En die support heeft ons in de nodige wedstrijden over het dode punt geholpen. Denk bijvoorbeeld aan Sportlust uit, of Zalk uit.

  Maar ook in Wijthmen, waar de kans op een kampioenschap nihil was, stonden er weer vele bekenden langs de lijn. De namen kan iedereen invullen. Vak L dat iedere thuiswedstrijd aanwezig was met de mooiste doeken en 90 minuten lang op de trommel blijft slaan. Waarschijnlijk schorre keeltjes na afloop, maar ja: wel Lemele weer aangemoedigd en drie punten bijgeschreven. En dat doet ons wat.

   

  Aankomende zaterdag gaan we nog één keer alles uit de kast halen om een plek naar de 4e klasse af te dwingen. Alles geven, nooit opgeven: de stijl waar Lemele bekend om staat. Daar hebben we ook jullie hulp bij nodig. Moedig ons aan, support waar nodig en schreeuw ons naar de overwinning. Dan kan er zomaar iets heel moois gebeuren zaterdag. Want het geloof is er.

  Tot slot voorspelt Marienberg in de voorbeschouwing een 1-3 zege. Het laagje stof op de glazen bol zal de reden zijn dat de uitslag in het zwart-rode kamp waarschijnlijk wat kuren vertoond. Het wordt namelijk 2-1 voor de blauwwitten. Ik voel het aan alles.

   

  Domme, het kriebelt en wat hebben we er zin in!

  We wensen iedereen alvast een heel mooie middag toe.