•  

   

  Jan Vlietstra Clubheld van de Gemeente Ommen 2017!

  Een maand geleden heb ik Jan Vlietstra genomineerd als Clubheld van de Gemeente Ommen en jullie per mail gevraagd te stemmen voor deze icoon van onze club.

  Al jaren loop ik met de gedachte om deze clubman op een of andere wijze in het zonnetje te zetten en dit hebben we in  2015 als bestuur ook gedaan om hem als vrijwilliger van het jaar uit te roepen.

  Maar ik vind dat hij meer verdient!

  Jan is echter niet de man die op de voorgrond treedt en heeft in zijn hele carrière bij SC Lemele dan ook geen bestuursfunctie bekleed en dan sta je toch minder in de schijnwerpers. Desondanks vind ik, en dat vinden jullie waarschijnlijk ook, Jan nog altijd het ‘gezicht van SC Lemele’.

  Jan kwam als midden twintiger vanuit Lemelerveld bij Lemele voetballen en is vanaf het eerste uur al lid. Hij speelde jarenlang in de hoofdmacht van Lemele en is met dit team ook kampioen geworden. Hij stond vaak als rechtsback opgesteld maar speelde al erg modern voetbal voor die tijd waarbij hij vaak met zijn snelle dribbelpas over de rechtsbuiten heen kwam en dan een mooie voorzet afleverde. Vandaar zijn bijnaam: "De snelle Vliet".

  Naast zijn actieve voetbalperiode was hij vanaf het begin al jeugdtrainer en jeugdleider en menigeen van ons heeft voetballes gehad van de 4 Jannen namelijk: Jan Heuver, Jan Dubbink, Jan Arnold en natuurlijk Jan Vlietstra. Ook wij werden met ons E-pupillen team kampioen in 1972 onder leiding van deze toptrainers. Hierna heb ik ook samen met Jan nog jeugdteams getraind in zeer goede samenwerking want, ‘van Jan kun je op An’.

  Toen Jan stopte met zijn actieve loopbaan bleef hij als scheidsrechter wekelijks zijn potjes fluiten. Hij hield met zijn rustige stijl van fluiten altijd alles goed in het gareel en liet zich niet gek maken. Met af en toe een venijnige blik of een vermanend woord hield hij de kaarten meestal op zak.

  Nee, Jan Vlietstra is niet weg te denken bij onze club. Hij is net zo trouw bij onze club als bij zijn andere grote liefde Go-Ahead Eagles. Al van jongs af aan heeft hij een seizoenkaart bij de Deventer club en óók daar wordt hij op handen gedragen.

  Ondanks de afnemende gezondheid van de afgelopen jaren waarin hij meerdere keren in een erg diep dal zat, heeft hij zich gelukkig toch weer op kunnen richten en zien we hem weer wekelijks op de vrijdagmiddag bij de onderhoudsploeg van de club, èn natuurlijk volgt hij ook wekelijks ons vlaggenschip bij thuis- en uitwedstrijden.

  Jan, wij vinden het geweldig wat je voor onze club hebt betekend en nog steeds betekent!

  Je hebt nu 52 jaar een staat van dienst bij de club waar we ‘U’ tegen zeggen.

  Het is dan ook geweldig om te zien dat je met vlag en wimpel de ‘Clubheld van de Gemeente Ommen’ bent geworden met een straatlengte voorsprong op de nummer 2.

  Jan van harte gefeliciteerd, je hebt het dubbel en dwars verdiend!

  René van der Linde, mede namens de leden van SC Lemele.